Tuesday 12 December 2017

Victoria Schwab: The Archived

Doteď jsem vybírala knihy, které se mi líbily a dobře se četly. To je ovšem dost nevyvážené, takže zkusme i něco, z čeho už jsem tak nadšená nebyla.

U ne příliš dobrých knih platí, že většinou knihu dočtu a výsledný dojem je takové meh, případně je to taková bída, že knihu ani nedočtu. Ale že bych dočetla knihu a fakt ji neměla ráda, to je spíš výjimka.

O takových těch velkých zklamáních typu Fune o amu či Platina Data jsem se určitě už zmiňovala, protože ty mě nakrkly fest. A taky díla Murakamiho z poslední doby (Útok na pekárnu, Podivná knihovna) - těm nahrává jen fakt, že je to kratinký, a než se stačím rozpálit hněvem, je po všem.

The Archived (česky Archiv) kraťoučká nebyla. A vlastně ze začátku ani nebyla špatná. Mělo to potenciál, mělo to fajn protagonistku, mělo to fascinující prostředí a zajímavou zápletku. Mladá dívka Mackenzie pokračuje v dědečkově odkazu a kdykoliv má čas, stará se o pořádek v jakémsi paralelním světě, kde jsou uloženi mrtví se svými vzpomínkami. Občas se totiž stane, že se někdo z tzv. historií z nějakého důvodu probudí ze spánku a bloudí chodbami, až se dostane i do našeho světa, kde ho živí lidé vnímají jako ducha.
Mackenzie však poslední dobou těžce nese smrt svého mladšího bratra a do toho se mrtví začnou probouzet o mnoho častěji než normálně.

Ano, zní to pěkně a knížka i docela rychle odsýpá, ale postupně si začnete uvědomovat, že místo toho, abyste se dozvídali víc o celém tom novém světě, tak se vás autorka snaží uchlácholit zrychlením tempa. Takže pořád hopsáte mezi světy sem tam, občas zahlédnete nějaký toho potenciálního partnera pro ocucávání se (jen tak, z ničeho nic, absolutně nic k tomu nevede, prostě po sobě skočí jak nadržení králíci), někdy se podíváte do knihovny a zase šup zpátky do reality. Všechno tak trochu nakousnete, ale nikde nejdete do hloubky. Nulové vysvětlení, proč vlastně existuje taková knihovna mrtvých, když si v nich stejně (téměř) nikdo nepočte a k ničemu jim nejsou. Pražádné vysvětlení, proč by vlastně kdo chtěl tuhle práci dělat a co z toho má (krom komplikací života).

Samozřejmě je možné, že všechna vysvětlení jsou kdesi v dalších knihách, ale já už se nehodlám hnát za iluzí odpovědí, která tam někde v dáli může a nemusí být, když mi ani první kniha nesedla.

No comments:

Post a Comment